sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Las Canterasin helmat





El mejor clima del mundo eli maailman paras ilmasto. Se on Kanarian markkinointislogan.

Ilmasto, joka parantaa ihosairauksia ja niistä pienempiäkin vaivoja kuten pesemisestä kuivuneet kädet, jo päivässä. Iho alkaa kukoistaa ja hehkua.Yhtä hyvä ilmasto on Amerikan Santa Carolinassa, väite amerikkalaistutkimuksesta, jota en ole lukenut, mutta osin kokenut todeksi.

Paras ilmasto tarkoittaa, että ei ole liian kylmä tai kuuma paitsi kesällä, jolloin voi nousta +40:een.




Tänä talvena Las Palmasissa on ollut poikkeuksellisen kylmä. Teneriffalta hankitusta kevyttoppatakista tuli paras reissukaveri. Toisaalta hyvä ilmasto tarkoittaa myös sitä, että sade, jos äkkiä ilmestyykin, on myös ohi hyvin nopeasti. Tuuli oli jatkuvaa.


Asuin neljä kilometriä pitkän Las Canteras-rannan välittömässä läheisyydessä. Hotellin aamiaishuoneen panoraamaikkunoista seurasin kuinka Pyhän Patrikin päivänä alttarille tuotiin kukat ja sitten pulahdettiin uimaan.







Toiseen päähän Cantersia sijoittuu La Isletan entinen kalastajakylä ja toiseen Alfredo Krausin auditorio, paikallinen musiikkikeskus. Uijia Canterasin rannalla oli keleistä riippumatta ja auringonottajia kovillakin tuulilla.




Las Palmas ei ole pittoreskin kaunis kaupunki ja monet jatkavatkin lennon jälkeen siitä eteenpäin etelään. Pääkaupunkiin jää vähemmistö.
Las Palmas on noin 400 000 asukkaan Kanarian pääkaupunki (toinen on Teneriffan Santa Cruz) missä kuulee paljon espanjaa. Jopa hotellini asujista suurin osa kuulosti olevan espanjankielisiä.






Seinämaalaukset koristavat esimerkiksi Canterasin rantaraittia ja vähän sivummalla La Isletan entistä kalastajakylää.



 






Las Palmas on myös helppo kaupunki: edullinen kun etenee pois rantaraitilta ja kaupunkiin myös tutustuu aika perusteellisesti kahdessa viikossa. Siinä ajassa kannattaa kartoittaa lähiympäristöä helposti paikallisbusseilla ja tutustua paikallisten asuttamiin lähiöihin. Maksua tulee matkan pituudesta riippumatta 1,40 euroa.


Bussipysäkkini asuinkulmilla. Numero 1 ajaa La Veguetaan, vanhaankaupunkiin.


Sivummalla näkymä on erittäin erilainen kuin keskustassa, vaikka Las Palmas ei siis prameile missään kohdassa. Itse tein vaihtoehtoisen sightseeingin bussilla numero 33, joka lähtee vanhankaupungin San Francisco -aukiolta ja kiertää Ciudad altan (Korkean kaupungin) noin tunnissa.







Helpoksi olemisen kaupungissa tekee se, että kanarialaiset ovat aina valmiita auttamaan. Tämä on tuntuva, leimallinen piirre. Kun olin jäämässä pois Santa Catalinan pysäkillä ja ilmoitin siitä kuskille, tuntematon pappa varmisti, että osaan jäädä pois oikealla pysäkillä. Vielä pysäkillä hän huitoi suuntaa ja huusi perääni, että "en halua, että eksyt".
Kaupassa sain, niin ikään vanhemmalta mieheltä, hänen jonotuslappunsa asiointini nopeuttamiseksi.

Vanhakaupunki La Vegueta on tietysti kaunis ja tunnelmallinen niin kuin vanhatkaupungit yleensä ovat. Perjantai-iltapäivänä se oli yllättäen aika tyhjä päinvastoin kuin samaan aikaan keskiviikkona.









Santa Anan katedraali La Veguetan vanhassakaupungissa


Kuitenkin Santa Catalinan alue samannimisen puiston vieressä on vähintään yhtä vetävä kuin vanhakaupunki: nykyaikainen ilman modernia rakentamista, paljon kauppoja ja erilaisia kahviloita sekä esimerkiksi ravintola, jonka listalla ei ollut yhtään yli kolmen euron annosta.

Tunnelma on hyvin urbaani, rähjäinen ja paikallisen välitön.

Santa Catalinan puistoa






Myös kaupugin keuhkot eli puistot kuuluvat olennaisesti kaupunkikulttuuriin. Varsinkin Parque Doramas on ihana sunnuntaikävelyn päätepiste monine vesikeitaineen. Samaa mieltä näyttivät olevan lapsiperheet.

Istutuksissa ei ole pihistelty.











Parque Doramasin ympärille leviää kaupungin varakkain osa Ciudad Jardin (puutarhakaupunki). Vieressä on mallinnettu kanarialaiskylä Pueblo Canario missä sunnuntaiaamuisin kuulee kansantanssi- ja musiikkiesityksiä, minä tosin tulin paikalle vahingossa.



Las Palmasiin on hyvä tutustua myös kävellen. Tiet ovat sitä tuttua Kanarian-laattaa ja pääsääntöisesti autoilijat ovat kovan rangaistuskäytännön takia kävelijöille kohteliaita: suojatien edessä jarrutetaan.

Muelle Deportivoon eli huvivenesatamaan vie leveä rantaraitti, jota pitkin voi jaksaessaan vielä jatkaa monia kilometrejä vanhaankaupunkiin. Raitin varrella on paikallisten suosima uimaranta Playa de las Alcaravaneras.












Olen maininnut muutamaan kertaan kalastajakylä La Isletan. Se on kuulemma paikka, jossa turistit eivät juurikaan käy, vaikka viitat ja kyltit kertovatkin sen varrelta löytyvistä paikoista ja historioista. Sen loppupään löysin tietysti vasta viimeisenä päivänä, hotellini kulmilta.

La Isletan alussa on La Puntillan laaja tasankoalue, jossa paikallinen urheiluopisto järjesti äänekästä moniottelua aamusta alkaen. Kun viimeisen päivän vaelluksen käännyin tälle La Isletaan vievälle tielle, yllätyin.

Täydellinen rauha, kuohuva meri, paikallisten pienimuotoisia grillijuhlia talojen edessä ja täysin autioita sivukujia. 

Sekä seinämaalauksia.
















 






La Isletassa urbaani kävelylomani sai arvoisensa päätöksen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti