torstai 14. elokuuta 2014

Muutosnaiset

Aloin laskea ja nopeasti lopetin. Tajusin että lähes jokainen tuntemani nainen 50:n molemmin puolin on käännellyt tuoreita sivuja töissä tai opinnoissa.

Irtiotot ovat olleet rohkeita, niinhän uusi hyppy usein on. Keski-ikäisenä on päästy yliopistoon ja valmistuttu sieltä nopeasti. On aloitettu uudessa työssä ulkomailla tai vaihdettu alaa. Perustettu yritys.

Harvinaisiakin käänteitä on havaittu: muutettu julkiselta yksityiselle.

Muutokset eivät välttämättä ole olleet suoraa ja loogista jatkumoa jollekin entiselle. Sanellut ei ole pakko vaan oma halu.

Keski-ikäisyyden mielikuvat ovat vanhentuneet. Enää ei keski-ikäinen kulje samein ja sammunein silmin päin loppuelämäänsä ja eläkettä. Keski-ikäinen kohtaa koko elämänsä alun, koska alkaa tuntea itsensä, voimansa, kykynsä ja halunsa. Voimaa ja terävyyttä on enemmän kuin koskaan.

Elämänmuutoksen luontevuus on tähän asti liitetty useimmiten nuoriin. Toisesta suupielestä puhutaan elinikäisestä oppimisesta, mutta arjen asenteet pitävät luonnollisena etsiä paikkaansa, vaihtaa opiskelujen suuntaa tai alaa ennen kolmikymppissynttäreitä.

Julkipuhe vaatii dynaamisuutta ja muutoshalukkuutta, toisaalta muuttuvat ja muutossuuntautuneet herättävät myös pelkoja. Heidät sekoitetaan häilyviin ja arvaamattomiin, epäluotettaviin. Se on yhtä epäjohdonmukaista kuin suunnitelmat, joiden mukaan jatkossa saisi toteuttaa yhden korkeakoulututkinnon. Siis yhteiskunnassa, joka kuuluttaa moniosaajuutta.

Se on varmaa, että nykyisin yhä harvempi tekee työt alalla, jolle kouluttautui parikymppisenä. Sekä mahdollisuuksia että kilpailua on enemmän.

Urakehitys voi tarkoittaa muutakin kuin siirtymistä päällikköasemiin. Aidossa muutoksessa kehittyy myös ihminen, ei vain ura. Kehittyminen on muuttumista. Muuttuminen on välttämätöntä. Sen ainoa vaihtoehto on jämähtäminen.

En ole itsekään tänään sama ihminen kuin viime kuussa, maailmankuvani on erilainen kuin 30 vuotta sitten.

Ja jos vielä keski-ikäisenä tekeekin valinnan, joka ei osoittautuisi täydelliseksi, kannattaa muistaa, että kyse ei ole lopullisista ratkaisuista. Koskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti