torstai 26. kesäkuuta 2014

Kysymys asiantuntijalle

Jos olisin esimies, en haluaisi, että alaiseni tekee töitä lomalla. Huolestuisin uupumusta, sairaslomaa ja väsyviä aivoja, pidemmän päälle tuottamattomuutta. Uudistumattomuutta.

Ymmärtäisin, että välillä downshiftataan, hyväksyisin sen, vaikka se tietäisikin minulle lisää paperitöitä, byrokratiaa ja uuden perehdyttämistä.

Sanoisin niin kuin minulle korkeammalta taholta sanottiin, että "noin sitä pitäisi ihmisen elämänsä elää".

Uutinen vapaalla työsähköposteja lukevista korkeakoulutetuista listaa teknisiä, rutiininomaisia ja tunnettuja syitä käytökselle. Ne ovat todellisia syitä ja osatotuuksia: liikaa hommia, joiden tekemisen rajat paikan näkökulmasta hämärtyvät. 

Korkeakoulutetut tuskin lienevät ahkerampia kuin muut. Hallinto- ja luovat alat ovat vain niin paljon keveämpiä kotiin kuljetettavia. Velvollisuudet jalostuvat vapaa-ajalla kerääntyneistä virikkeistä ja ajatuksista. Työhön voi tulla riippuvuus, koska se on niin mukavaa ja palkitsevaa.

Pääsee toteuttamaan itseään ja lahjakkuuksiaan.
Kysymys minulle on kysymys ainutlaatuiselle asiantuntijalle. 

Pätkätyöntekijät eivät korvaamattomuutta koe, koska he ovat monet kerrat kokeneet työsuhteen loppumisen. He ovat myös nähneet, että heidän jälkeensä saattaa tulla toinen, joka tekee saman suorituksen. Joskus paremmin tai sitten huonommin.

Lomalla vastattu työsähköposti ei suoraan muuta lopputulosta. Kuten rekrytointitilanteessa on tapana sanoa, "kokonaisuus ratkaisee". Sekä rekrytoijan tunteet.

Määräaikaisella on kuitenkin valtti, jota hän ei ehkä sellaiseksi tiedosta: tilanteensa on hyvää treeniä sille, kun työelämän ovi eläkkeellä sulkeutuu lopullisesti ja pelottavasti. Koin siitä häivähdyksen eilen.

En ole viaton. Ajattelen työtä vuorotteluvapaalla, tosin olen irrottautumisvaiheessa. Ensimmäistä kertaa olin kevään aikana tehtävissä, joihin liittyen meinasin sanoa, että jos tästä sitten jotain, minuun voi ottaa yhteyttä vapaallani.

Olen myös lupautunut kutsumustani vastaavaan yleishyödylliseen työhön ilman palkkaa samalla, kun jälleen annan palkallisen työpaikan yhdelle työttömälle.

Tuonhan saattaisi tulkita palvelukseksi yhteiskunnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti